Onder het kopje diversen, komen muntzaken aan de orde die niet onder te brengen zijn in de andere rubrieken.

Allereerst een merkwaardige hanger, gemaakt van een halve gulden uit 1929. 

Dat het geldstuk ook gedragen is, bijkt uit de slijtage in het aangebrachte gaatje.

In de munt is een Hebreeuws teken uitgezaagd dat aanvankelijk als een Chai werd gezien, maar bij nadere studie de vijfde letter, de Hë moet zijn.

Wat zou de betekenis van dit tot amulet omgevormde munt kunnen zijn?  De studie is nog in volle gang, maar wel kunnen we verklappen dat er meer en ook nog oudere Nederlandse geldstukken zijn gevonden, voorzien van de letter Hë en die ook dienst hebben gedaan als hanger.  

 

Zoals bijvoorbeeld deze zogenaamde Scheepjesschelling uit de provincie Zeeland, een klein zilveren muntstuk van 6 stuiver en waarop in Zeeland een schip met volle zeilen staat afgebeeld, vandaar de naam. De munt is geslagen in 1780 en werd enige jaren terug als bodemvondst opgeraapt.

Uit dezelfde tijd kennen we nog een een zilveren VOC muntje uit de provincie Utrecht, geslagen in 1761 en ook als hanger gebruikt en voorzien van een uitgezaagde letter Hë.

We proberen uit te zoeken wat precies de betekenis is geweest en door welke bevolkingsgroep het werd gedragen. Hulp is altijd welkom.

 

Een zwaar gehavende gulden uit 1929 met het ingeslagen nummer 176.

Waar zou het voor hebben gediend?  Een nummerplaatje in een magazijn? Een persoonlijke penning voor het inleveren en afhalen van goederen? 

 

Een vingerhoed met daarin verwerkt een bol geperste cent van koningin Juliana. De cent laat aan de binnenzijde het jaartal 1971 zien.

De cent is op een bewerkt conisch buisje gesoldeerd en het geheel daarna verzilverd.  De vingerhoed is nooit gebruikt; het heeft slechts decoratieve waarde gehad.

 

Van alle muntsieraden in onze collectie, zijn deze wel heel opmerkelijk.  Een stel manchetknopen en een armband van uitgezaagde munten, nagemaakt in een goedkope metaalsoort, vermoedelijk een aluminium legering.

Over de periode van vervaardiging of de productiebron is op dit moment nog weinig te zeggen.