Boerderij in Zwitserse chaletstijl 

 

Op de plek van de huidige boerderij Hermans Dijkstra, stond tot aan 1858 een oude, uit het midden van de 18e eeuw daterende, boerderij van het Oldambtster type.

Dat type staat bekend om  z'n enorme graanschuur en ontstond nadat de boeren zich als gevolg van de veepest meer gingen toeleggen op de akkerbouw. Om de omvangrijke tarwe-, gerst-, en roggeoogst te kunnen bergen waren grote schuren nodig.

 

In de tweede helft van de 19e eeuw, toen er met de akkerbouw veel geld werd verdiend, werden de Oldambtster boerderijen op grote schaal gemoderniseerd en verfraaid.    

Ook de bewoners van deze boerderij, de familie Buurma, liet in 1858 het oude voorhuis afbreken en een nieuwe bouwen. Het werd een voorhuis in Zwitserse chaletstijl met bepleisterde muren een dak met vlakke hellingen en breed overhangende bewerkte dakranden.

Geloof maar, dat de nieuwe woning  veel bekijks had, want deze afwijkende architectuur was buitengewoon opvallend.

 

Toen de volgende generatie aantrad werd de oude schuur afgebroken en verrees in 1877 een nieuwe schuur voor de opslag van de oogst, stalling voor koeien en paarden en met een achterkamer, een keuken en karnhuis. De schuur had vanaf de woning, tot de achterdeur een lengte van maar liefst 50 meter.

Sedert die tijd is er weinig veranderd. De enige modernisering vond plaats in 1905, toen de boerderij overging naar de nieuwe generatie.

Het stucwerk en de ornamenten uit 1877 werden als ouderwets ervaren en zo besloot men tot de introductie van de nieuwste modetrend: de jugendstil of art nouveau.

De slaapkamer en de eetkamer kregen een plafond met jugendstil ornamenten en ook verder in het woongedeelte zijn verschillende uitingen van de art nouveau te vinden.

 

In de jaren 1998-2002 werd de boerderij geheel gerestaureerd. Recentelijk aangebrachte veranderingen verdwenen en het geheel werd teruggebracht naar de situatie omstreeks 1905.

 

Centraal gipsornament in de gang, aangebracht in 1877.

 

Art nouveau in combinatie met oorspronkelijk gips ornament boven de deuren.

 

Art nouveau in de voorkamer.

 

Plafond met rozetten in de eetkamer.


Gedecoreerd glas in de deur naar de eetkamer, 1905.

 

Beschilderd glas in de deuren van de gang.

 


Hoekornamenten art nouveau uit 1905 in de eetkamer.

 

Art Nouveau deuromlijsting naar de groene voorkamer.

 

De groene voorkamer.

 

Het achterhuis met keuken en karnhuis.

 

De boerderij heeft onder het voorhuis vier grote kelderruimten.

 

Een prachtige verzameling weckflessen uit de jaren zeventig van de vorige eeuw.

 

Keukenaardewerk en Keuls steengoed.